Der er jo også en bagside – den snakker jeg bare ikke så meget om herinde..

Der er jo også en bagside – den snakker jeg bare ikke så meget om herinde..

Men idag har jeg lyst til at dele lidt, af bagsiden – eller lade mig kalde det konsekvenserne ved – at splitte en familie op..

Den kan lyde som brok, men det er det ikke – langt fra og måske egentlig det modsatte, når konklusionen rammes. Mere et indblik i, hvilke tanker, ændringer og oplevelser der sker når en familie bryder op, set fra en mors perspektiv. Jeg tror at nogle, vil kunne genkende det følgende, og nogle har måske en helt anden opfattelse, af den omvæltning det er, at blive alene med sine børn.

Jeg har talt rigtig meget om den gode skilsmisse, og vores gode forhold, pigernes far og jeg imellem. For det ér godt, og det fungere, og belønner sig på børnenes konto. Og jeg kan rigtig godt lide at fokusere på det gode, her på bloggen, som er mit frirum, min pause, og her jeg fordyber mig og samler energi. Men jeg vil også gerne vise, at selv om vores nye tilværelse har haft mindre bump i vejen, end forventet – så er alt jo ikke bare rosenrødt. Bare fordi jeg snakker om hvor glad jeg er for, at mine børn har det godt, og hvor godt vores samarbejde er, så er der jo altså nogen som også betaler en pris – og det både børnene, og forældrene. Jeg har forsøgt at stille nogle punkter op, for at give et lille indblik i, hvordan det også er at være enlig mor.

 

 1. Det absolut værste (!!) ved at blive skilt, er den kronisk dårlige samvittighed overfor sine børn. Den ødelæggende dårlige samvittighed over, at man har valgt ikke at give sine børn “den rigtige kernefamilie”, som vi alle drømmer om, når vi starter en familie. Men man får også dårlig samvittighed over de mest, undskyld mig – latterlige ting, som man ikke fik dengang man var 2 om at være voksne under samme tag. Det kan være basale og urealistiske ting som fx, at du faktisk ikke ér en f*ing blæksprutte. Du kan faktisk ikke 8 ting på en gang, selv om det engang imellem forventes af dig fra dit guld – fordi de ser dig som en “SUPER-MOM”. Så du tager dig selv i at prøve at leve op til deres, lidt små urimelige krav, i stedet for at sætte dig ned, prioritere – og forklare guldklumperne at du er nødt til at tage én ting af gangen. Det får man sku stress af…. Og jeg besluttede mig for et stykke tid siden, at prøve at være bedre til at sætte mig ned og forklare mine piger, når den ene vil have at jeg skulle lave perleplader, og den anden ville i bad – begge med mit selvskab selvfølgelig, og i virkeligheden var det måske spisetid. Telefonen ringer selvfølgelig oven i købet på det mest uhensigtsmæssige tidspunkt, fordi de fantastiske firmaer som sælger ting over telefonen, tænker at det er en god ide at ringe ud til børne familierne imellem 17-19, for der er der jo helt sikkert nogen hjemme!! (lang sætning – træk vejret) Bare ud fra dét, får i mig ikke som kunde! (med en enkelt undtagelse, men han havde altså også et virkelig godt tilbud, og en rar stemme…) Jeg har øvet mig så meget i at sætte mig og tale med mine børn, og forklare – at når den lille kræver min tilstædeværelse promte i en ny ide hun lige har fået, så kan jeg inden jeg får tænkt mig om høre storesøster sige “Rosa du er nødt til at forstå, at mor ikke er en blæksprutte – og at hun meget gerne vil være med når hun lige er færdig med det hun er ved..”. Jeg sidder lidt tilbage med følelsen af; Er det godt, eller skidt? Stolthed over at min 4 årige har fanget pointen, og hjælper sin mor ved at lære sin lillesøster det samme. Men også lidt bekymret, over om jeg måske har fået brugt den vending lidt for flittigt..; note to self..
 2. At være alene med børnene gør, at jeg føler jeg går glip af meget. Jeg føler nogle gange at “den gode tid” delvist er “blevet taget fra mig”.. Forstå mig ret, så skal man være 2 forældre i én, og selv om man bestemmer sig for at tage det hele stille og roligt, lade opvasken stå, og vasketøjet hænge en dag, eller 5.. Så er man jo altså også stadig nødt til at gøre de ting. Man skubber det jo bare, og der kommer ingen og gør det for dig. Jeg er heldig at der gør engang imellem, men måske er alle ikke det.. Jeg vil gerne kunne komme hjem fra arbejde, hente mine børn fra institutionerne, og have nogle dage om ugen, hvor det ikke er mig som skal lave mad, vaske tøj, handle ind, rydde op, made og bade, and so on..  De dage hvor det er min tur, til bare at lege og være til stede. Jeg savner de dage, hvor det var “min tur” til kvalitetstid, og 100% nærvær. Overvejer kraftigt en løsning mht levering af mad, for at gøre hverdagen lidt nemmere for mig selv, og kunne udnytte tiden bedre – så jeg har mere tid til leg, nærvær og hygge. Jeg inddrager selvfølgelig pigerne så meget som muligt, i både madlavning, rengøring og oprydning – og der er også mange dage hvor jeg formår at gøre det sjovt, og de gider. Men der er også mange dage, hvor de absolut ikke gider.
 3. Jeg græder nogle gange i min bil… For nogle gange, så føler jeg faktisk at det kan være svært at slå til. Jeg tænker at en enlig mors værste fjende, er hende selv.. For vi er (mødre generelt) verdens mestre i at stille krav til os selv. Vi vil vores guldklumpers bedste, så ubeskriveligt højt – og det kan sommetider godt bide os i røven. Så når bægeret er fyldt op, og jeg i nogle dage i træk måske har følt at jeg lige skulle have gjort nogle ting anderledes, og brugt alt min energi og overskud på ikke at lade guldklumperne mærke det – så er det altså nogle gange der, i bilen, at jeg tømmer hovedet, og giver slip.
 4. I en skilsmisse kan det være svært for ens omgangskreds at vide hvordan de skal agere, og det forstår jeg godt. Nogle gange resultere det i at man mister hinanden i processen. Man bliver måske uforstående overfor hinandens valg, tanker og følelser, og vælger at fokusere på sit eget. Det er også sket i vores situation, og uanset hvor ked af det man kan være, uforstående og såret – så har man alligevel en ide om, at det kan være uungåeligt – netop fordi der er så mange følelser på spil, og man kan have svært ved at sætte sig i andres sted. Det er svært at acceptere, men man bliver nødt til at prøve. Måske er det ganske naturligt.. Synes ihverfald det er en sang man har hørt før. Men der vil altid være flere sider af sådan en situation, og man vil aldrig kunne leve op til alles forventninger – specielt ikke når ens energi primært omhandler ens børn. Men det gode er  , at man på samme tid bliver mindet om hvor mange vidunderlige mennesker man har i sit liv. Venner og familie, som står klar til at gribe en når man falder. Som invitere på aftensmad på de helt rigtige tidspunkter, eller lige tager børnene til en legedate – fordi de ved at man ikke har sovet i dagevis. Dem som umotiveret sender en sød besked, en kærlig tanke, eller et skulderklap, fordi de ved at man giver alt hvad man har i sig lige nu. Det er ubeskriveligt, hvor taknemmelig jeg er for alle de gode og dejlige mennesker som vi har i vores liv, som ikke har valgt side, og som kan rumme vores beslutning og hjælpe os med at få det til at fungere, sammen som en familie der har valgt at leve hver for sig. For det er jeg så taknemmelig.
 5. At slå til – er umuligt… Man har konstant en lille fyr med horn til at sidde på skulderen, og minde en om – at man ikke slår til. Det er så svært at være den man gerne vil være, både som mor, som veninde og alle de andre steder hvor der forventes noget af en. Hvis jeg skulle kunne være den jeg gerne vil, først og fremmest som mor til mine to piger – så skulle der som minimum være 10 timer mere på et døgn. Men det er noget jeg arbejder rigtig meget på, at acceptere. Det er en process, hvor man lærer sig selv rigtig godt at kende, og ens svagheder forstærkes. Man er ekstra følsom, og reagere måske på ting, man normalt ville lade flyve forbi uden at tænke videre over det. Sådan er det ihvertfald for mig. Men i den process, kan jeg også mærke hvordan jeg gradvist bliver stærkere, lærer at prioritere min tid, og ikke mindst mit overskud. Jeg arbejder rigtig meget på, at holde fokus på det positive, og prioritere de mennesker i mit liv som gør mig glad, som bidrager med masser af positiv energi og opbakning – for det har jeg brug for. Jeg føler det er svært at slå til, sværere end nogen sinde. Men jeg er indstillet på, at lærer det hen af vejen, og forene mig med at mit liv har ændret sig, og omfavne det nye. Bare fordi det ikke er som forventet, er det jo ikke ensbetydende med, at der ikke venter mig noget bedre. Det tror jeg på, og synes allerede at jeg på mange områder kan mærke det. Det skal nok blive rigtig godt det hele. Men at føle jeg slår til, kommer jeg nok aldrig til. Men jeg tror på, at jeg kan lære at tro på mig selv, og vide at jeg gør mit bedste.

 

 

Tirsdags tanker 

1Comment
 • Pernille
  Posted at 20:14h, 10 februar Svar

  Søde Trine <3 Du beskriver bare lige præcis alle de tanker og følelser, man får, når man bliver alene-mor. Men på et tidspunkt vil du opdage, at du er "kommet igennem det", fordi du – pga. manglende blæksprutte-egenskaber – pludselig har fået skabt nogle rammer og rutiner, der får hverdagen til at glide. Og så får du det hele; kvalitetstid med børnene, styr på rengøring, vasketøj og indkøb og ikke mindst søvn. Sig endelig til, hvis du for brug for et break til at sove, handle ind, gøre rent osv, være dig selv osv.
  Knus fra Pernille

Post A Comment